Print Favourite

Perioada de depunere a solicitarilor de suspendare a ratelor lunare in conformitate cu prevederile OUG 90/2022 s-a incheiat in data de 29.08.2022. Pentru informatii privind produsele Unicredit Consumer Financing, ramanem la dispozitia ta la numerele de telefon 021 200 2020 (apel tarif normal in reteaua fixa Orange Romania Communications) sau *2020 (apel tarif normal in retelele mobile Telekom Mobile, Orange, RCS&RDS, Vodafone).

 

Amanarea ratelor pentru clientii persoane fizice

In cazul in care ai formulat o solicitare de suspendare a platii ratelor lunare, in conformitate cu OUG 90/2022 si normele de aplicare ale acesteia, te sfatuim sa parcurgi cele mai frecvente intrebari, la care ai raspunsuri ce te vor ajuta sa fii informat(a) si sa iti poti face un plan potrivit tie pentru perioada urmatoare, avand in vedere ca, dupa incetarea perioadei de suspendare, vei avea de platit sume lunare mai mari, rezultate in principal din dobanda acumulata pe parcursul perioadei de suspendare.

Pentru ce tipuri de credite se aplica suspendarea ratelor si pe ce perioada?

Suspendarea obligatiilor de plata fata de Creditor ("suspendarea platilor"), reprezentand rate de credit, dobanzi si comisioane se poate aplica pentru credite de consum cu plata in rate:

 • acordate pana la data de 30 aprilie 2022, inclusiv;

 • care nu au inregistrat restante in ultimele 6 luni inainte de data solicitarii suspendarii obligatiei de plata si nu inregistreaza restante nici la data solicitarii de suspendare a obligatiilor de plata;

 • a caror scadenta finala, prevazuta in contractul de credit este ulterioara datei aprobarii;

Amanarea ratelor se aplica pentru o perioada cuprinsa intre 1 luna si 9 luni, conform solicitarii tale.

Se poate beneficia o singura data de suspendarea obligatiilor de plata aferente unui credit conform OUG 90/2022.

Nu se poate solicita suspendarea pentru creditele de tip revolving, precum cele de tipul cardurilor de credit, al descoperitului de cont si al liniilor de credit.

Suspendarea obligatiilor de plata fata de Creditor implica un cost total aferent creditului mai mare?

Trebuie sa iei in calcul ca dupa expirarea perioade de suspendare vei plati lunar o suma mai mare decat cea corespunzatoare ratelor anterioare, avand in vedere ca: 

 • dobanda calculata pe perioada suspendarii se va adauga (capitaliza) la finalul perioadei de suspendare la  principal, ducand la majorarea principalului;

 • principalul astfel majorat (noul capital) se plateste esalonat, dupa incetarea suspendarii, pe durata ramasa pana la noua maturitate a creditelor, fiind purtator de dobanzi;

 • comisioanele calculate pe perioada suspendarii se vor achita dupa incetarea suspendarii, conform graficului revizuit.

In plus, daca optezi si pentru prelungirea creditului, vei achita si ratele aditionale aferente prelungirii.  
Pe perioada suspendarii se vor achita in continuare celelalte costuri asociate creditului, astfel cum sunt prevazute in contractul de credit (ex. In functie de tipul creditului: primele de asigurare de viata, taxele aferente inregistrarii/modificarii/radierii inscrierilor la Registrul National de Publicitate Mobiliara, etc).

Ca sa iti fie mai usor sa iei o decizie cu privire la amanarea ratelor, iti oferim mai jos un exemplu reprezentativ ipotetic:

Simulare Credit de nevoi personale
Sold actual: 19,000 Lei;
Rata dobanzii: 8.99%;
Perioada ramasa de rambursare: 36 luni;
Simulare de suspendare a ratelor pentru 9, 6 si 3 luni.

CREDIT DE NEVOI PERSONALE Fara suspendarea ratelor Cu suspendarea ratelor 9 luni Cu suspendarea ratelor 6 luni Cu suspendarea ratelor 3 luni
Sold ramas de rambursat 19,000 20,281 = 19,000 + 1,281 19,854 = 19,000 + 854 19,427 = 19,000 + 427
Numar de luni pana la maturitate 36 45 42 39
Rata dobanda 8,99% 8,99% 8,99% 8,99%
Rata lunara aprilie 2020 604 0 0 0
Rata lunara dupa perioada de suspendare 604 645* 631** 618***
Suma totala de rambursat 21,748 23,214 22,725 22,237
Diferenta suma ca efect al suspendarii 0 1,466 977 489

*Dobanda aferenta celor 9 luni, pentru care a fost aplicata suspendarea ratelor, are o valoare de 1,281 si va fi capitalizata/adaugata la soldul creditului incepand cu data incetarii suspendarii. Durata creditului va fi majorata cu 9 luni.
**Dobanda aferenta celor 6 luni, pentru care a fost aplicata suspendarea ratelor, are o valoare de 854 si va fi capitalizata/adaugata la soldul creditului incepand cu data incetarii suspendarii. Durata creditului va fi majorata cu 6 luni.
***Dobanda aferenta celor 3 luni, pentru care a fost aplicata suspendarea ratelor, are o valoare de 427 si va fi capitalizata/adaugata la soldul creditului incepand cu data incetarii suspendarii. Durata creditului va fi majorata cu 3 luni.


Trebuie sa ma deplasez la sediul Creditorului pentru a obtine suspendarea platilor?

Desi se poate, nu e necesar sa te deplasezi la sediul Creditorului sau intr-o sucursala a UniCredit Bank pentru a obtine suspendarea platilor. In cazul in care ai ales sa completezi formularul de contact (ce a fost disponibil pe site-ul www.ucfin.ro in perioada prevazuta de OUG 90/2022 pentru formularea unei solicitari de suspendare la plata a ratelor lunare), te vom contacta noi in cel mai scurt timp posibil. Te rugam sa citesti integral Nota de informare privind prelucrarea datelor cu caracter personal disponibila pe www.ucfin.ro/notaGDPR sau in sucursalele UniCredit Bank SA.

Ce conditii trebuie sa indeplinesc pentru a beneficia de suspendarea platilor?

Pentru a beneficia de suspendarea platilor conform OUG 90/2022 trebuie sa indeplinesti urmatoarele criterii:

 • Sa fi fost afectat(a) de cresterea cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a cresterii preturilor in contextul crizei actuale, in ultimele 3 luni anterioare solicitarii suspendarii obligatiilor de plata comparativ cu perioada similara a anului 2021. In sustinerea acestei situatii trebuie sa formulezi o declaratie pe propria raspundere.

 • Sa nu te afli in incapacitate de plata, in sensul in care nu esti in masura sa iti achiti obligatiile ajunse la scadenta, la data solicitarii suspendarii rambursarii creditului si nu a fost inceputa o procedura de executare silita asupra ta de catre un alt creditor; in sustinerea acestor situatii trebuie sa formulezi o declaratie pe propria raspundere.

 • Sa nu beneficiezi la data solicitarii de o solutie/un plan de restructurare a datoriilor agreata/agreat, de comun acord cu Creditorul, in ultimele 3 luni anterioare datei de 29.06.2022.

Solicitarea trebuie insotita de acordul codebitorilor si garantilor semnatari ai contractului de credit si/sau de ipoteca/de garantare aferent creditului pentru care se solicita suspendarea platii ratelor.

Cum functioneaza suspendarea platilor?

 • Pe perioada de suspendare nu va trebui sa achiti valoarea principalului, dobanzii si comisioanelor aferente creditului.

 • Dobanzile si comisioanele se calculeaza si pe perioada suspendarii, fiind achitate ulterior incetarii suspendarii.

 • Durata creditului poate fi prelungita cu o perioada egala cu durata suspendarii obligatiilor de plata, dar fara a depasi limita de varsta maxima acceptata de catre Creditor.

 • Suspendarea isi produce efectele de la data aprobarii de catre Creditor a solicitarii de suspendare, prima rata amanata la plata urmand a fi prima rata cu scadenta ulterioara aprobarii sau cea din data aprobarii. Te rugam sa ai in vedere ca ratele datorate anterior aprobarii trebuie achitate, altfel vor deveni restante si producatoare de dobanzi penalizatoare, urmand a fi raportate si in Biroul de Credit si in Centrala Riscurilor de Credit, dupa caz.

 • Vei relua platile si rambursarile dupa perioada de suspendare, conform conditiilor contractuale astfel cum vor fi acestea modificate in baza cererii tale aprobate de Creditor, potrivit prevederilor legale.

Pot solicita si amanarea platii pentru polita de asigurare?

Nu. Pe perioada de suspendare trebuie sa achiti in continuare celelalte costuri asociate creditului, astfel cum sunt prevazute in contractul de credit, in conformitate cu instructiunile pe care le vei primi din partea Creditorului.

In cazul in care beneficiezi de o asigurare de viata si somaj aferenta Creditului si va interveni un eveniment asigurat (de ex. somaj sau incapacitate temporara de munca) in perioada de suspendare la plata, asiguratorul despagubeste conform contractului de asigurare, in baza graficului de rambursare valabil la momentul intervenirii evenimentului asigurat. De aceea, daca va fi cazul, trebuie sa contactezi de urgenta Asiguratorul, dar si Creditorul, pentru identificarea unei solutii de catre asigurator privind dosarul de dauna.

Cand primesc un raspuns la solicitarea mea?

Vei fi informat in maxim 30 zile de la data la care preluam cererea ta completa prin telefon, inregistrata la numarul mentionat mai sus, sau de la data primirii cererii complete pe e-mail sau in sucursalele UniCredit Bank.